White label of Private label?

Wat is het verschil tussen ‘White’ label en ‘Private’ label?

Een white label product wordt door een producent gemaakt en aan verschillende andere partijen verkocht met het recht om daar hun eigen naam op te zetten.

Een private label product wordt door een producent gemaakt en aan één enkele andere partij verkocht met het recht om daar hun eigen naam op te zetten.

Dezelfde olie, twee verschillende labels, twee verschillende merken.

Het verschil zit hem dus in de exclusiviteit. White label producten kunnen dus door verschillende partijen verkocht worden en een private label alleen door jou.

Zoals je begrijpt komen er andere kosten kijken bij een private label product. Bij ons kan er altijd samen met jou gekeken worden naar een tussenoplossing.

Het voordeel is dat wij een klein bedrijf zijn en daardoor erg flexibel zijn en vaak creatieve oplossingen kunnen bieden die hij andere producten niet mogelijk zijn.

Hieronder een beknopt overzicht aangaande de verschillen (en overeenkomsten) tussen white label en private label.

OmschrijvingWhite Label (WL)Private Label (PL)Toelichting
Opstart kosten✔︎Private label kent hoge opstartkosten te beginnen bij €1000,- ex BTW
Inkoopprijs marktconform✔︎✔︎Als een PL eenmaal op de markt gebracht mag worden dan zijn er geen extra kosten meer voor het produceren anders dan die van een WL
Eigen design etiket✔︎✔︎Voor zowel een WL als een PL moet je zelf het design aan leveren, wij kunnen hier wel bij ondersteunen
Minimale eerste afname (eenmalig)✔︎Alleen bij WL vragen wij eenmalig een minimale afname voor de baardolie producten. Voor de overige producten gelden andere afspraken
Minimale afnames per order (MOQ’s)✔︎WL kent na de eerste order geen MOQ’s. Voor PL’s hanteren wij wel MOQ’s
Registratie CPNP✔︎✔︎Beiden vormen vereisen een registratie bij de CPNP welke door ons verzorgt zal worden.
Alleenrecht verkoop van je product✔︎Als je een PL laat maken dan ben jij de enige met het verkooprecht. Dit geldt niet voor WL producten (PL’s zijn dus exclusief)
Hoog risico aangaande investering✔︎Gezien de hoge opstartkosten en omdat een PL altijd een nieuw product betreft waarvan nog niet bekent is hoe de markt dit gaat ontvangen loop je een hoog risico dat je je investering kwijt raakt
Eigen verantwoordelijkheid wetswijzigingen✔︎De cosmetica wereld heeft geregeld te maken met wijzigingen in de cosmetica wetgeving. Voor PL draag je de eventuele kosten voor deze wijzigingen zelf. Voor WL ligt alleen de verantwoordelijkheid aangaande de etiketten bij jou (het kan dus voorkomen dat etiketten moeten wijzigen ivm wijzigingen in de cosmetica wetgeving.